Vaša prehrana ne vsebuje dovolj superživil? Dodajte v svojo prehrano avokado! Recepti z avokadom bodo poskrbeli za vnos veliko zdravih maščob, vitaminov in  mineralov v vaše telo. Večinoma sadeži vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, medtem ko v avokadu pa najdemo veliko zdravih maščob. Poleg tega pa še vrsto zdravih snovi za naše telo.

Avokado vsebuje 20 različnih vitaminov in mineralov in to so: vitamin C, vitamin K, vitamin B5, vitamin B6, vitamin E in kalij. Poleg teh vitaminov pa najdemo tudi mangan, magnezij, železo, baker, cink in fosfor. Avokado ne vsebuje holesterola, temveč vam bo pomagal pri izgubljanju le tega. Moramo pa še omeniti, da vsebuje še veliko količino kalija, kateri zmanjšuje krvni pritisk.

avok

70% hranilnih vrednosti avokada predstavljajo maščobe, večinoma teh maščob pa oleinska kislina, katera se nahaja tudi v olivnem olju. Znana je po tem, da pozitivno vpliva na gene, ki so povezani z rakom. Avokado je pa tudi zelo priporočljiv ljudem, ki želijo dodatno izgubiti kilograme, saj vsebuje velik prehranskih vlaknin, katere pospešijo kurjenje maščob in pa preprečuje nastanek določenih bolezni. Kot smo že omenili, da avokado vpliva tudi na zmanjšanje holesterola v krvi, poleg tega pa znižuje trigliceride in krvni pritisk. Skratka je zelo dobro zdravilo za ljudi, ki imajo srčne bolezni. Avokado vsebuje tudi veliko antioksidantov, kateri vplivajo na zdravje oči. Lutein in zeakstantin sta 2 antioksidanta, ki se nahajata v avokadu in preprečujeta nastanek bolezni oči.

Na voljo imamo več načinov, kako bi si pripravili slasten obrok z avokadom. Avkoado si lahko preprosto narežemo na manjše koščke in jih damo na kruh. Ena dobra kombinacija avokada je z jajci. Tako v telo vnesemo veliko jajčnih beljakovin, zdravih maščob in prehranskih vlaknin, katere super vplivajo na naše telo in zdravje. Lahko ga umešamo med razne solate. Če želimo pa si lahko pripravimo tudi avokadov smoothie z borovnicami in špinačo.

Če vaša prehrana še ne vključuje avokada, je sedaj pravi čas, da poskrbite za svoje zdravje.