Slovenija ponuja številne možnosti za preživljanje časa v naravi, odkrivanje skritih kotičkov pa lahko s seboj hitro prinese kakšne neprijetnosti, med katere gotovo sodi pik klopa. V najboljšem primeru se ta konča le z blago oteklino po odstranitvi, če pa je klop okužen, lahko na človeka hitro prenese katero od bolezni kot sta borelioza ali klopni meningitis, ki sta v Sloveniji najbolj razširjeni. Za boreliozo letno po vsej državi zboli med 5.000 in 7.000 ljudi in če se tudi vi veliko gibljete v naravi, v nadaljevanju preberite najpomembnejše informacije o tej bolezni, da boste znali ob morebitni okužbi pravilno ukrepati.

borelioza

Kaj je borelioza in kako prepoznati okužbo?

Je bolezen, ki se prenaša s klopi, njen povzročitelj pa je bakterija. Bolezen poteka v treh fazah, ključno pa je prepoznavanje sprememb na koži, ki se pojavijo v prvi fazi in predstavljajo znak za morebitno okužbo. Na območju pika se razvije neboleča rdečina in se v obliki kolobarja počasi širi navzven, na sredini pa bledi. Nastane lahko le ena sama kožna sprememba ali pa je teh več in se pojavijo na različnih delih telesa, lahko so majhne ali velike. Rdečina lahko izgine sama od sebe brez zdravljenja, a okužba kljub temu prodira dalje in lahko se razvije borelioza. Znaki se pojavijo pri obeh spolih in v vseh starostnih obdobjih.

V posameznih primerih se lahko zgodi tudi, da do sprememb na koži sploh ne pride, s čimer je še težje ugotoviti, da je prišlo do okužbe. Spremembe na koži lahko trajajo nekaj dni pa tudi več mesecev, običajno pa nekaj tednov. Ob tem se pri polovici obolelih pojavljajo lokalne težave na mestih, kjer je prišlo do kožnih sprememb – blago srbenje, pečenje in/ali bolečine – polovica bolnikov pa navaja tudi splošne težave kot so utrujenost, slabo počutje, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih itd.

Kakšen je potek bolezni?

Kot že omenjeno, borelioza navadno poteka v treh fazah:

  1. faza: najpogosteje nastopi 7 dni po okužbi, sicer pa inkubacijska doba oz. čas od okužbe do pojava prvih simptomov bolezni traja od 3 do 32 dni. V tem času nastane značilna sprememba na koži, opisana zgoraj.
  2. faza: pojavi se po nekaj mesecih po okužbi, ko izpuščaja ni več. Takrat se pokažejo znaki prizadetosti mnogih organov ali organskih sistemov – živčevja, mišic, kože, sklepov, tudi oči in srca. Ob tem se lahko pojavi tudi meningitis, bolečine v različnih mišicah in okostju ali vnetje srčne mišice.
  3. faza: pojavi se lahko tudi več let po okužbi, njeni znaki pa so podobni znakom številnih drugih bolezni kot so artritis, multipla skleroza in psihiatrična obolenja. Težave so lahko prehodnega značaja, ponavljajoče se ali kronične. Zagotoviti je treba pravočasno zdravljenje bolezni, zato je ključno, da je borelioza čim prej prepoznana.

Zdravljenje bolezni

Borelioza se zdravi z antibiotiki, njeno zdravljenje pa je v zgodnji fazi precej učinkovito, zato je ključno hitro prepoznavanje bolezni. Antibiotično zdravljenje je smiselno v vseh stadijih bolezni. Primerno je pri bolnikih, ki imajo značilno bolezensko sliko borelioze, ne glede na to, kaj pokažejo izvidi seroloških preiskav oz. testi za dokaz okužbe z boreliozo. Pri njih obročast izpuščaj navadno izgine teden ali dva po začetku zdravljenja. Ljudje z manj značilnimi simptomi pa se z antibiotiki zdravijo le v primeru, da je okužba laboratorijsko potrjena.

Bolnikom večinoma predpišejo tablete, v redkih težjih primerih okužbe, ko je prizadeto živčevje, srce ali podobno, pa prejmejo antibiotik v obliki infuzije. Zdravljenje borelioze v pozni fazi je manj učinkovito, saj antibiotik ne odpravi več vseh bolezenskih znakov. Razlog je najverjetneje ta, da so tkiva že močno poškodovana ali pa ker je borelioza sprožila avtoimunski odziv organizma. Cepiva, ki bi obvarovalo pred boleznijo, zaenkrat še ni, zato se pred odhodom v naravo ustrezno zaščitite in s tem zmanjšajte oz. celo preprečite možnost za pik klopa.