kompresor batni

Kompresor je izjemno koristna naprava za domačo, kot tudi industrijsko uporabo. Na razpolago so od 24 do 50 litrski kompresorji, ki jih lahko uporabite za polnjenje pnevmatik, naprav ali za brizganje in razpihavanje. Gre za gradbeni inštrument, ki je na velikih kolesih zato, da ga lahko premikate kjerkoli ga potrebujete. Z njim lahko celo zabijate žeblje ali vijačite, če imate primerno pištolo za to opravilo.

Vsaka hiša dejansko potrebuje kompresor za vsakdanja opravila, ker je z njim veliko lažje delati kot ročno saj ima večjo moč. Kdor ga ima doma ali v delavnici dobro ve, kako zelo je uporaben. Najboljša novica pa je, da je izjemno ugoden. Za domačo uporabo je dovolj že manjši, za delavnico pa je najbolje, da nabavite močnejšega.

Kaj je kompresor?

Kompresor je izjemno uporaben delovni stroj, ki deluje na stisnjen zrak ter elektriko. Na trgu boste dobili prostorninske ali turbinske kompresorje. Največkrat srečate prostorninske, ki so lahko batni, rotacijski ali pa membranski kompresorji. Najbolj pomembni so batni kompresorji.

Batni kompresor se šteje za energetski prostorninski troj. Njegov delovni prostor v notranjosti se spreminja glede na to, da se bat v valju premika premočrtno, kar ustvarja zračni pritisk. S tem, ko stiska zrak, se v njem povečujejo energija, gostota in toplota zraka, hkrati pa se zmanjša prostornina v kompresorju.

Kompresor deluje na električno energijo, ki se v valju spremni v tlačno energijo. Batni kompresorji imajo v primerjavi s turbinskimi manjši pretok, vendar zaradi tega višji tlak ter obenem manjšo vrtilno frekvenco. Podobno delujejo kot batne črpalke, ki pa so precej šibkejše in delujejo na manj kot 1 bar pritiska.

Največkrat kompresorje ločujemo na naslednje vrste: batni, membranski, vijačni, oljni, brez oljni, avtomatski in ne avtomatski kompresor.

kompresor

Kako kompresorji delujejo?

Običajen kompresor deluje do 50 barov pritiska. Poznamo pa še visokotlačne industrijske kompresorje. Kompresija pomeni, da ta naprava ustvarja pritisk na določeno snov. Največkrat srečamo kompresorje na zrak, vendar so tudi na vodno paro, gorilni plin, industrijski plin kot so dušik, vodik in acetilen ter hladilne snovi kot sta freon in amonijak.

Kompresorji so največkrat uporabljajo za pogon pnevmatičnega orodja, kot je pnevmatično kladivo. Metalurgija jih uporablja za vpihovanje zraka. Uporablja se tudi za tlačno polnjenje motorjev z notranjim izgorevanjem.

Kompresorji so zelo glasni stroji. Če vas njihov hrup moti, izberite takega, ki ima hrup zmanjšan tako, da je v ohišju, ki preprečuje zvok. Največkrat imajo kompresorji to tudi označeno.

Na trgu so najbolj razširjeni batni kompresorji

Batni kompresor je na trgu že dolgo časa in je tudi najbolj razširjen kompresor ter najbolj poznan. To pa predvsem zaradi tega, ker je med vsemi kompresorji najbolj učinkovit pa hkrati vsestransko uporaben za domačo in industrijsko rabo. Najbolj pogosto se uporablja prav v avtomobilski industriji. Vsekakor ga uporabljajo povsod, kjer uporabljajo pnevmatsko orodje. To orodje za svoje delovanje potrebuje močno stisnjen zrak, kar seveda stori dober kompresor.

Batni kompresorji so izdelani v več različicah. Lahko so oljni ali brezoljni. Na razpolago so lahko tudi kompresorji z neposrednim ali tudi jermenskim prenosom.

Večinoma so kompresorji zelo hrupna orodja, vendar pa obstajajo tudi taki, ki so v ohišjih, ki ne prepuščajo hrupa, zato so zelo tihi. Nekateri so narejeni posebej za prenašanje po terenu z velikimi kolesi in ročaji, ki pripomorejo k temu, da se jih lažje premika, ker so kompresorji precej težke naprave.

Primeri uporabe kompresorja

Kompresor lahko uporabite tudi za barvanje tako, da s pomočjo cevi in posebne pištole, ki pod pritiskom prši barvo, postopoma pobarvate površine. Če imate večje pištole, potem lahko enakomerno pobarvate na primer pohištvo ali avto. Posebne pištole in kompresorje uporabljajo tudi umetniki za barvanje slik.

kompresor pumpa

Če želite barvati površino, za to lahko uporabite kateri koli kompresor, ki v pištolo dovaja zrak. Dejansko lahko uporabite tudi jeklenko na stisnjen zrak. Učinek je enak. Edino, kar morate paziti je to, da je dovajani zrak povsem čist in tudi suh. Pritisk pa bi moral biti ves čas enak, vendar nastavljiv zato, da se prilagaja glede na to, kaj potrebujete pri poslikavi površine.

Pištole delujejo običajno med 1 in 3 bari pritiska, tako da morate kompresor nastaviti na tako jakost.

Najpogosteje se s kompresorji polnijo pnevmatike. Polnite lahko vse pnevmatike, od kolesa do avtomobilskih gum. Nenazadnje lahko napolnite tudi žogo ali kaj drugega, kar potrebuje zrak in se lahko nataknejo nastavki za kompresor na cev ter na sam predmet.

Ko polnite pnevmatike in druge predmete, se prej nujno pozanimajte, do katerega pritiska lahko napolnite zadevo, da ne bi prišlo do tega, da jo prevelik pritisk raznese.

Vsak kompresor s pištolo za pihanje zraka lahko super uporabite za čiščenje površin, kot so mize, delovne površine, tla in celo računalniki. Računalniški mojstri serviserji kompresorje uporabljajo tako, da odprejo računalnik in ga dobesedno spihajo, da ga očistijo prahu. To je edini način, kako očistiti računalnik, da se ne poškoduje. Pri tem je treba še paziti, da se zagozdi vetrnica ventilatorja, da se ne vrti med pihanjem vanjo, ker se lahko pokvari.