Kot alternativa ogrevanja z drvi je danes potrošnikom na voljo pestra ponudba peči na pelete. Enako kot peči na drva ustvarjajo toploto, ta pa se uporabi za toplozračno ogrevanje prostorov, ogrevanje z izmenjevalcem vode za centralno gretje, obstaja tudi možnost razpiha v druge prostore, lahko pa je osrednji gorilnik za celotno hišno ogrevanje.

Kar jih postavlja v boljši položaj kot peči na drva, je to, da imajo peči na pelete zraven zalogovnik, kamor se pelete napolni in jih ni treba polniti ves čas. Peč tudi sama regulira potrebno količino polnjenja; peleti se ob pomoči polža prenesejo v kurišče. V zalogovnik za pelete lahko spravimo 150-400 L. Obstaja celo sistem vakuumskega doziranja, s katerim lahko peč dodatno nadgradimo in zadostimo potrebam cele sezone. Vse to omogoča stalno temperaturo v prostoru in s tem prijetno in udobno počutje v bivalnih prostorih.

Peči na pelete

Sodobne peči na pelete dosegajo izkoristek 90 – 95 odstotkov, kar pomeni veliko bolj energijsko učinkovito rabo v primerjavi z običajni pečmi na lesno biomaso.

Prav tako ni potrebno pogosto praznjenje posode s pepelom, saj je le-tega občutno manj zaradi višje učinkovitosti, ima pa tudi veliko posodo, ki se ob povprečni rabi kurišča prazni le enkrat na mesec.

Ob nakupu se lahko odločite za dodatno možnost ogrevanja vode. Peči na pelete, ki imajo vodni izmenjevalec, omogočajo, da toplota ogreva tudi vodo, ki se lahko prenese v radiatorje ali v celoten sistem ogrevanja. Če kombinirate ta način s tehnologijo sončnih celic, bo naložba še toliko bolj smiselna. Drugače pa je potrebno peč priključiti na elektriko, saj ta zagotavlja avtomatsko odmerjanje peletov v kurilni del.

Tudi v prehodnih obdobjih lahko peči na pelete ustvarijo dovolj toplote, ki je potrebna za centralno gretje stanovanja ali hiše. Peči se da celo nadzorovati preko pametne tehnologije, mobilne naprave lahko namreč uporabljate kot upravljalnik za nastavitve temperature; peč se samodejno izklopi, ko je želena temperatura dosežena. Ta način še podaljša čas polnjenja zalogovnika na nekajkrat tedensko.

Peleti

So vrsta lesne biomase, ki je pridobljena iz stranskih proizvodov lesa (žagovina, odpadni les pri sečnji gozdov, stranski odpadki pri obdelavi lesnih izdelkov…). Izdelajo se v postopku stiskanja ob prisotnosti visokih temperatur. Kompaktni delci, veliki do 2,5 centimetra, ki nastanejo v procesu, so zelo gosti in vsebujejo manj kot 10% vlage. Ne vsebujejo dodatkov in veziv, zaradi česar je količina pepela ob gorenju zelo nizka. Njihova poraba je stroškovno ugodnejša kot poraba nafte, saj je razlika v ceni približno 50%. Prednost pa je tudi njihova majhnost, saj je na ta način skladiščenje dosti lažje, kot če za kurjavo uporabljamo drva. Pomembno je le, da jih zaščitimo pred vlago, saj ta zniža energetsko učinkovitost ogrevanja. Najbolje jih je skladiščiti v notranjem prostoru in zaščitene s folijo.

Peči na pelete

Če povzamemo, katere so torej največje prednosti peči na pelete?

– Njihov izkoristek je zelo visok.
– Proizvaja le malo izpušnih plinov zaradi učinkovitejšega izgorevanja.
– Uporaba je varnejša zaradi samodejnega izklopa na določeni temperaturi.
– S pečjo na pelete je zelo malo dela.

Na katere dejavnike je še potrebno biti pozoren?

Ob nakupu peči na pelete vam bo to predstavljalo relativno visok strošek, ki pa se bo z leti zaradi smotrne porabe energije povrnil. Pridobiti je možno tudi nepovratna sredstva.

Cene peletov v zadnjih letih naraščajo, vendar pa ne moremo zagotovo napovedati dogajanja s tržno ceno v prihodnjih letih.

V pečeh na pelete lahko kurimo samo ta proizvod, razen če gre za kombinirano oz. predelano peč.

Tudi vzdrževanje zahteva nekaj finančnega vložka.

Videz sicer pri peči ni bistvenega pomena, pa vendar – peči na pelete imajo manjše steklo zaradi večjega razvoja toplote, torej pomenijo tudi večjo varnost za uporabnika.