Vsi, ki uporabljate peči na pelete lahko opazite da so različni peleti različnih kakovosti. Kako ločiti dobre in slabe?

Peleti, kako izberemo dobre?

peletiGorivo iz biomase ali lesni peleti. Nastanejo s stiskanjem žagovine in lesnega prahu pod izjemno visokim pritiskom. Gre za manjše valjčke, premera 6 mm ter dolžine do 30 mm. Namenjeni so kurjenju s sodobnimi pečmi na pelete. Za izboljšanje trdnosti se jim doda še krompirjev ali koruzni škrob. Peleti so dobavljivi v 15 kg vrečah ter tako imenovanih big bagih (1000 kg). Narejeni so iz različnih vrst    lesa. Najpogosteje se uporabljajo lesni peleti iz smreke, jelke, bukve in hrasta.

Lesni peleti, ki jih uporabljamo, so v skladu z evropskimi standardi, saj vsebujejo manj kot 10% vode, ne vsebujejo recikliranega lesa in zunanjih primesi, gostota pa presega 1 t/m3, zato ne morejo plavati na vodi. Ko peleti zgorijo ustvarijo tudi malo prahu in pepela. Uporaba peletov se še posebej splača, saj dva kilograma peletov vsebuje toliko energijske vrednosti kakor en liter kurilnega olja, katerega cene na trgih so kar visoke. To je sicer zgolj povprečna ocena, saj je energijska vrednost peletov odvisna vrste lesa, ki ga uporabimo, vsebnosti vlage, postopkov izdelave ter raznih dodatkov ki jih peleti po evropskem standardu ne smejo imeti več kot 2%. Lesni peleti so ekološko gorivo in spadajo med obnovljive vire energije. Emisije nevarnih hlapnih organskih spojin so iz peči na pelete zelo nizke v primerjavi s pečmi fosilnih goriv. Edini problem za okolje predstavljajo prašni delci, ki pa jih močno zmanjšujemo tako, da v peči vgrajujemo elektrostatične filtre.

Slovenija se lahko pohvali z visoko gozdnatostjo, saj gozdovi pokrivajo kar 58 % celotne površine, zato država že nekaj let spodbuja vgradnjo kotlov na pelete s krediti Eko Sklada in tudi z nepovratnimi sredstvi. Peč na pelete in peleti so torej odlična investicija za naš dom.

No, pa še nekaj primerjav o različnih peletih glede na maloprodajno ceno za vrečko 15kg, les ter ostalih podatkov kot so vsebovanost vode, deleža pepela, ki ga ustvarijo, mehansko obstojnost, gostoto nasutja, ter kvaliteto.

Forest PremiumPellet forest premium pellet
Maloprodajna cena teh peletov je 5,59 evra, so najdražji, prihajajo iz Romunije ter vsebujejo 100% les iglavcev. Vsebovanost vode je 7,50%, delež pepela, ki ga ti peleti ustvarijo je 0,42%, mehanska obstojnost je odlična z 99,44% gostota nasutja je 617,49 kg/m³. Ti peleti so zelo kvalitetni in ustrezajo vsem evropskim standardom.
Schweighofer Pellets Hot Material peleti schweighofer
Ti peleti so za razliko od zgornjih cenejši, stanejo 4,55 evra, prav tako prihajajo iz Romunije, iz katerega lesa pa so, pa na vreči pelet ni znano. Vsebujejo malce več vode in sicer 7,97%, zato pa ustvarijo malo manj pepela kot Forest Premium, 0,39%. Gostota nasutja je tudi malce slabša, 616,21 kg/m³, vendar to še ni tako hudo. Ti peleti so prav tako zelo kvalitetni in tudi ustrezajo evropskim standardom.
Pellet di puro legno vergine hrvaški peleti
So drugi najcenejši s ceno 3,79 evra in prihajajo iz Hrvaške. Kateri les vsebujejo tudi pri teh ni znano ter vsebujejo bistveno manj vode kot zgoraj omenjeni peleti, 5,14%. Problem nastane pri deležu pepela ki ga ustvarijo ki je še enkrat večji, 0,88%. Mehanska obstojnost je točno vmes med prvimi dvemi, 99,40%. Gostota nasutja pa je veliko večja, 653,43 kg/m³. Ti peleti so kar kvalitetni, evropskim standardom pa tudi ustrezajo.
Enerles, peleti iz čiste jelke enerles
Ti pa so Slovenski, cena je 4,69 evra, narejeni so iz, lahko uganete, jelke. Vsebovanost vode pri teh peletih je kar visoka, 9,67%, pepela ustvarijo tudi več kot zgornji in to 1,26%. Mehanska obstojnost je slabša vendar en veliko, 98,20%. Gostota nasutja je tudi slabša, 609,23 kg/m³. Vendar to so še zmeraj kvalitetni peleti, ter prav tako ustrezajo evropskim standardom.

Ko kupujete pelete, bodite pozorni in si oglejte pelete v vreči. Takoj lahko opazite kakšne kvalitete so. Če opazite veliko zlomljenih peletov, ter da je v vreči veliko prahu, takih pelet ne kupujte, ker niso dobre kvalitete. Potem, bodite pozorni če imajo certifikat. Obstajata dva certifikata, DIN plus in En Plus. Za pelete, ki imajo enega izmed teh dveh certifikatov, lahko vemo, da so ti peleti redno pregledani za kakovost.

Glede kakovostnega razreda hočete imeti pelete razreda A1 ali A2, bodite pozorni tudi na vsebovanost vode, če je ta več kot 10% so peleti slabi in jih ne kupujte.