Izbira prenosnika je danes v poplavi najrazličnejših računalnikov vsekakor pravi izziv tako za manj kot za bolj zahtevnega uporabnika. Pri nakupu seveda nista edina dejavnika cena in izgled, razmisliti je treba o številnih drugih komponentah, ki pomembno vplivajo na odločitev. Na spletni strani truecad.si si lahko ogledate pestro ponudbo prenosnikov in izberete tistega, ki vam bo najbolj pisan na kožo. Zagotovo boste med njimi našli takega, ki je dovolj napreden, zmogljiv in hkrati ugoden ter bo zadovoljil vse vaše želje in potrebe. Prenosniki so v sodobnem načinu življenja namreč postali skorajda nepogrešljivi v našem vsakdanjiku. Če ste morda mislili, da jih bodo zamenjali pametni telefoni in druge tehnološke naprave, ste se zmotili, saj so še zmeraj na vrhu lestvice najbolj prodajanih elektronskih naprav – zato tudi vi ne odlašajte ter izberite svojega na spletni strani podjetja Truecad.

prenosniki

Katere vrste prenosnikov poznamo?

Prenosniki so prave multifunkcijske naprave in so povsem enako, lahko še celo bolj zmogljivi od namiznih računalnikov. Podobno kot ostale naprave se tudi prenosniki nenehno prilagajajo trgu in potrebam, ki jih imajo uporabniki – glavna odlika prenosnikov je seveda prenosnost in za namen lažjega prenašanja so postali še lažji, manjši in tanjši, ob tem pa ohranili vzdržljivost in strojno moč. Moč hitrega prilagajanja uporabnikovim zahtevam je ustvarila prenosnike za različne namene uporabe in glede na to ločimo:

  • Osebne prenosnike: primerni so za vsakdanjo osebno rabo in za manj zahtevna opravila kot so brskanje po spletu, urejanje besedil, poslušanje glasbe, pregledovanje fotografij itd. Ti prenosniki so cenovno dostopni za splošnega uporabnika;
  • Gaming prenosnike: namenjeni so uporabnikom, ki uživajo v igranju najsodobnejših iger, ki za delovanje potrebujejo najzmogljivejše računalniške komponente, zato so tudi precej dragi;
  • Poslovne prenosnike: so nepogrešljivi za poslovno rabo, odlikuje jih večja vzdržljivost baterije, so nekoliko manjši za lažje prenašanje, imajo pa dodatne varnostne funkcije za čim bolj učinkovito delovanje, poleg tega so ti prenosniki elegantnih linij in oblik;
  • Ultrabook prenosnike: podobno kot poslovni so tudi ti majhni, zelo zmogljivi in vzdržljivi, vendar imajo manj priključkov kot poslovni prenosniki;
  • Hibridne prenosnike: so križanci med klasičnim prenosnikom in tabličnim računalnikom – imajo zaslon na dotik, zato za uporabo ne potrebujete miške in tipkovnice, lahko pa ju po potrebi dodatno priključite; na trgu so precej redki in manj primerni za najzahtevnejša opravila kot je npr. grafična obdelava

prenosniki

Prednosti prenosnih računalnikov

  • Prenosljivost

Je seveda glavna prednost prenosnikov – možno jih je enostavno prenašati iz enega prostora v drugega v hiši ali stanovanju, ne da bi vas pri tem ovirala množica kablov ali drugih podaljškov. Tako si lahko privoščite ogled filma v postelji, brskate po spletu ob kavi v kuhinji ali poslušate glasbo ob prijetnih sončnih žarkih na terasi. Seveda so prenosniki praktični, saj jih lahko odnesete tudi s seboj na službeni sestanek in jih v podjetju uporabite za videokonference ter predstavitve, na potovanje ali kar na drugi konec sveta ter jih uporabite za najrazličnejše aktivnosti.

  • Multifunkcijskost

Prenosniki vam ponujajo vse v enem – vsi sestavni deli od tipkovnice, sledilne plošče in različnih priključkov za zunanje naprave so premišljeno zapakirani v eni sami napravi, zato imate zmeraj na dosegu roke vse, kar potrebujete za delo in zabavo.

  • Ne zavzamejo veliko prostora

Od začetka so bili računalniki dokaj veliki in so zmeraj zasedli veliko prostora, zato se je marsikdo soočal s težavo, kam jih postaviti. S prenosniki teh težav ni, saj so manjši, okretnejši in primerni, da jih postavite skorajda kamorkoli. Vse stvari za njihovo delovanje so namreč že vgrajene – tipkovnica, monitor, miška, zvočniki, mikrofon in kamera. Na mizi tako prenosnik ne zavzame veliko prostora, zanj niti ne potrebujete dodatne posebne mize, saj si lahko pisarno uredite kjerkoli. Po končani uporabi ga lahko postavite v predali, v torbo ali na kako drugo mesto, kjer vas ne bo oviral pri drugem delu.

  • Možnost razširitve zmogljivosti

Vsi prenosniki imajo na voljo mnogo priključkov, zato jih lahko enostavno spremenite v stacionarne računalnike, če se pokaže potreba po tem. Tako lahko nanje priklopite posebno tipkovnico, miško in zunanji monitor, s čimer razširite zmogljivosti računalnika. Primerni so tudi za zahtevnejše delo, saj lahko nanje priklopite npr. več monitorjev in tako z lahkoto obdelujete fotografije, ustvarjate grafične in digitalne vsebine itd. Če želite povečati kapaciteto spomina prenosnika, lahko nanj priključite še zunanji disk in prenosnik je zmeraj pripravljen za uporabo.

  • Kompatibilna in učinkovita strojna oprema

Prenosniki so narejeni tako, da se vse njihove komponente medsebojno skladajo in delujejo ena z drugo. Njihova kompatibilnost je večkrat testirana, zato ste lahko prepričani, da med posameznimi komponentami ne bo prišlo do trenj, kot se to lahko zgodi pri namiznih računalnikih, kjer so navadno pri enem računalniku združene komponente različnih proizvajalcev. Zaradi kompatibilnosti je tudi veliko manjša verjetnost, da se bo katera od komponent pokvarila oz. potrebovala servis. S tem je zagotovljena učinkovitost in dolga življenjska doba prenosnikov.

To je le nekaj lastnosti, ki govorijo v prid prenosnim računalnikom. Vsekakor je nakup prenosnika dobra naložba, ki se vam bo obrestovala dolga leta, saj so prenosniki v sodobnem času  enako ali celo še bolj dodelani od namiznih računalnikov, s čimer se postavljajo v sam vrh povpraševanja po računalnikih.