kotli na sekance

Vas zanima kako privarčevati pri ogrevanju, hkrati pa imeti ravno tako toplo stanovanje? Ja res je, tudi pri ogrevanju lahko privarčujete in to ne malo. Kako bi dosegli to, vam bomo obrazložili v nadaljevanju. Poudarek dajemo ekološkem ogrevanju in tja sodijo tudi peči na pelete.

Če se odločate za nakup novega ogrevalnega telesa, ki bi vam dobro služil bil ugoden, hkrati pa z njim nebi imeli veliko dela, potem predlagamo peči na pelete.

Peči na pelete

Poglejmo primer stanovanjske hiše s približno 200m2 ogrevalne površine. Hiša ima nova okna z minimalnimi toplotnimi izgubami ter neko srednjo izolativnost fasade (8 cm).

Za omenjeno površino vam zadošča peč moči 25 kW. Na trgu so take peči na pelete na voljo že za dobra dva tisočaka, če pa dodamo še osnovni zalogovnik vode (100 l), potrošni material, ki je potreben za vzpostavitev sistema (črpalke, cevi, ventili, stikala, elektro material, …) pa nas v celoti pride strošek dobre 3 tisočake. Seveda so cene lahko zelo različne. Razpon cene med samimi pečmi se giblje od 2.500 pa tja do 10.000 evrov. Je pa zagotovo tudi razlika med takima dvema pečema. Ker pa gre za sistem ogrevanja, ki je okolju prijazen, si lahko pridobite s strani Slovenskega Okoljskega Sklada 25% subvencije oz. nepovratnih sredstev. To sicer ne velja za vse peči na pelete. V kolikor vas zanimajo pogoji za pridobitev sredstev, nas lahko kontaktirate.

Izdelava peletPeči na pelete po najnižnjih cenah deluje na zelo podoben princip kot peči na drva. Razlika je v tem, da imajo peči na pelete vžigalno svečko, zalogovnik ter dozator pelet, vse ostalo pa je zasnovano na isti princip kot pri pečeh na trda goriva. Take peči je potrebno čistiti približno na dva dni, odvisno od porabe pelet. Peči na pelete višjega kakovostnega razreda, pa imajo seveda še nekaj dodatkov, ki omogočajo bolj brezskrbno delovanje. Glavni zadeva je zalogovnik pepela, v katerega peč samodejno spravlja pelete. Ko je ta napolnjen s pepelom (običajno zdrži med 7 in 10 dni), ga preprosto odnesete ven in izpraznite. Poleg omenjenega zalogovnika, pa je tu še sistem za čiščenje ”šalčke” v kateri gorijo peleti. Sistem ob ugašanju peči izpiha pepel, tako da je posoda pripravljena za naslednje kurjenje. Pri pečeh nižjega cenovnega razreda tega sistema ni, zato morate to posodo ročno očistiti. V kolikor se tega nebi posluževali, vam peč pri naslednjem vžigu nebi delovala, saj iskra, ki je potrebna za vžig nebi mogla priti skozi pepel, ki bi ostal v posodi.

Če potegnemo črto in na kratko odgovorimo zakaj peči na pelete, je odgovor naslednji. Peči na pelete odlikuje majhna poraba cenovno ugodnega energenta, nizki stroški investicije, subvencioniranje s strani EKO sklada ter enostavno upravljanje samega sistema ogrevanja.